Voor kinderen
en jongerenVoor volwassenen


Wie ben ik


Mijn werkwijze


Cursussen, workshops
en bijeenkomsten


Encaustic Art
Schilderen met bijenwas

- Geschiedenis
   Encaustic Art

- Kinderworkshop
- Galerij


De winkelInspiratie- en
nieuwsbrief

het levenswiel
Geschiedenis van Encaustic Arts

Encaustic kent een zeer rijke geschiedenis die ons terug brengt naar ca. 600 jaar v. Chr. waar de oude schilderkunst door de Romeinen, Egyptenaren en Grieken werd gebruikt. Deze oudere volkeren waren zeer bedreven schilders die de meest prachtige was schilderingen maakten door middel van de oude schilderskunst die “Encaustiek” wordt genoemd. In de loop van de jaren zijn er grot-schilderingen van aardkleuren die op de muren van ondergrondse en heilige plaatsen van onze verre voorouders werden gesmeerd. Deze tekeningen van het dierenleven uit de prehistorie zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De oude Grieken, Romeinen en waarschijnlijk ook de Egyptenaren gebruikten een eenvoudige werkmethode. Een palet,dat verwarmd werd boven een houtskool vuurtje werd gebruikt om de waskleuren vloeibaar te houden.

De kleuren mengsels schijnen te hebben bestaan uit pigment met bijenwas en harssoorten. Deze gesmolten gekleurde wasmengsels werden dan met een penseel aangebracht op een harde ondergrond. Met een paletmes (een zogenaamd “cestrum”) werd de verf op muren aangebracht. De gehele oppervlakte werd als het werkstuk klaar was samengesmolten tot een geheel. Dunne houten paneeltjes werden gebruikt voor de portretten die uit deze periode stammen. In talrijke Egyptische grafkamers zijn schilderingen aangetroffen die in uitstekende conditie verkeren. De portretten van onder andere Fayum zijn goede voorbeelden van de stijl waarin de klassieken werkten. De portretten van Fayum zijn Encaustiek geschilderd wat simpelweg inhoudt dat deze schilderijen zijn gemaakt van verwarmde bijenwas waar pigment aan toegevoegd is.

(=Fayum-portretten zijn encaustieke portretten die tussen 100 n.C. en 300 n.C. tot aan de middeleeuwen van de Egyptische oudheid in de Romeins-Egyptische stad Fayum werden gemaakt. De portretten werden na de dood van de afgebeelde persoon met de mummie in de graftombe geplaatst.)

                                          Encaustic art_Fayum-portretten

Deze verhitte bijenwas die op houten panelen werden gegoten dienden als schilderspalet voor de kunstenaars. Hierdoor waren zij in staat makkelijk kleuren te mengen en deze aan te brengen op de muren die zij moesten sieren. Ook werd de Encaustiek toegepast op houten panelen of bewerkte schors van bomen. Deze was schilderingen bestonden in de meeste gevallen uit portretten van vooraanstaande personen. Deze schilderingen werden vaak bij overlijdensrituelen door de oude Egyptenaren in het graf bijgezet van de persoon die overleden was. In het British Museum van Londen zijn er in zaal 62 verschillende voorbeelden te zien van Encaustiek schilderingen waaronder de portretten van Fayum. Vandaag de dag worden er nog grafkamers in het oude Egypte ontdekt waarbij de Encaustiek schilderkunst is gebruikt.

Wij hebben het voordeel dat we de Encaustiek schilderkunst kunnen beoefenen met moderne materialen. Er staat een nieuwe uitdaging voor u open. De schilderijen zullen, als ze met zorg zijn gemaakt, zo duurzaam zijn dat ze vele, vele jaren meegaan. Michael Bossom was zo gefascineerd door de mogelijkheden van Encaustic Art dat hij er zich jarenlang in heeft verdiept. Gaandeweg bedacht hij allerhande hulpmiddelen, die schilderen met wasverf voor de moderne mens veel eenvoudiger maken. Handzame blokjes wasverf en een piepklein strijkijzertje om de wasverf te verwarmen en speciale papiersoorten waarop de wasverf gemakkelijk te verweken is. Maar de resultaten die er mee bereikt kunnen worden zijn fantastisch.

Encaustic Art biedt u de kans om creatief te werken en de mogelijkheid om “intuïtief schilderen” te ontwikkelen. U kunt uw emoties in een encaustic art werkstuk verwerken. Daarnaast kunt u door met kleuren te werken heling creëren. Deze vorm van werken biedt u een manier om uw hoofd helemaal leeg te maken. U leert controle los te laten.

Ook voor hen die geen ervaring met tekenen of schilderen hebben biedt deze techniek een nieuwe creativiteit. Het is een techniek waarin u alle controle loslaat en in stilte kunt werken.

 


 

  Het levenswiel  -  Carolien van Hulst  -  Peter Zuidstraat 3  -  5845 AK Sint Anthonis  -  Tel. (0485) 38 51 79  -  info@levenswiel.nl
dot-komdesign.nl